История

Възникване и развитие на спорта в международен план; международни федерации:

Смята се, че играта Дартс произлиза от стрелбата с лък. Когато учителите с стрелба с лък са скъсали стрелите са карали учениците си да ги хвърлят по дъното на празни бъчви от вино. Когато нямали под ръка празни винени бъчви, използвали разрязано дърво. Предвид причината, че то има кръгове по повърхността си, когато изсъхне се образуват пукнатини, които го разделят на сегменти (сектори). Това обяснява и как се е появило разделената на сектори дартс мишена. Първите национални дартс организации не преживяват двете световни войни, така че Националната Дартс Асоциация на Великобритания (NDGAB) е основана през 1954 г., за да запълни липсата на организация. Днес има две водещи професионални дартс организации в Обединеното кралство – Британска дартс организация (BDO) и Професионална дартс корпорация (PDC). Първата е основана през 1973 г. и като сравнително стара и свързана със Световната Организация по дартс (WDF), се смята за най-престижна в страната. Тя организира едни от най-големите състезания по дартс. Все пак силата и е поставена на изпитание през 1992 г., когато част от нея се отцепва и става Професионална дартс корпорация, която повежда спорта в нова посока, присъединявайки нови играчи към вече утвърдените звезди и придава ново лице на играта.

 

Навлизане на спорта в България; създаване и развитие на организацията (федерацията):

Българска Федерация по дартс е учредена на 27  Ноември 1992г. От 1994г. е член на Световната федерация по Дартс и Британската Дартс Организация. След влизането в сила на Закона за младежта и спорта, на 22 Януари 1998г. Федерацията получава лиценз № 000952 за извършване на спортна дейност на всички дисциплини на дартс-спорта.

 

Спортни успехи на организацията (федерацията):

Националните  състезатели са участвали в 3 Европейски купи за юноши и девойки, 5 Световни първенства и една Световна купа за мъже и жени. Българска Федерация по дартс учредява Средиземноморската купа по дартс, която ежегодно присъства в календара на Международната федерация по дартс (WDF). През 1996г. се провежда двустранна среща България – Кипър, а през 1998г. страната ни е домакин на ІХ Европейска купа за юноши и девойки, както и  на ІІ Средиземноморска купа по дартс през 2001 г. Въпреки малкото внимание, което се отделя на дартс спорта в България,  федерацията се гордее с  бронзовите медали, завоювани от Калина Такова  на Европейската купа  за юноши и девойки през 1997г. във Финландия и от Боряна Шумарова  на Средиземноморската купа в Италия през 2002г.

 

Интересни факти:

Българска Федерация по дартс учредява Средиземноморската купа по дартс, която ежегодно присъства в календара на Международната федерация по дартс (WDF), като се смата за един от престижните национални турнири в Европа.

Брой членове на федерацията: 100

Градове, в които се развива активно дартс: гр. София, гр. Варна, гр. Видин, гр. Враца, гр. Първомай, гр. Стара Загора

Приблизителен брой постоянно терниращи в България: 80